Pengikut Setia

Monday, 26 March 2012

Perubahan ..

Hari rabu nie cukup 6 minggu aku pregnant.. sekejap je.. cam tak percayakan.. ? aku pun tak percaya.. tp bila hitung2 last period aku pada 15 Feb 2012.. maka betul lah dh nak masuk 6 minggu.. *Ralat- 20hb tu period aku utk bln Jan bukan Feb spt yg aku captionkan pada pic UPT dlm entry sblm* Malas nak edit date pada gambar .. so cukup rasanya buat pembetulan disini jer kan.. :)

Sepanjang mengetahui yg diri ini hamil kembali, aku menjalani kehidupan masih seperti biasa. Masih belum mengalami apa2 alahan yg teruk.. cuma sekadar sakit tetek yg tak berkesudahan yg membuatkan aku rasa macam nak potongdangantungdalamalmari saja.. mmg sgt2 menyakitkan. Selebihnya hanyalah simptom-simptom kehamilan biasa iaitu kerap kencing, pening2 lalat tetibe,rase lapor semedang tapi makantakpenahabespun, and ade beberapa kali terasa sakit pinggang tp tak lama lah. Muntah masam adalah sekali aku merasa.. itupun aku tak rasa ia berlaku kerana aku alahan. Ianya lebih kepada gastrik sbb aku melambat-lambatkan waktu makan. ye, semenjak 2 menjak nie, selera aku sentiasa macam Raja..tak boleh dah nak breakfast like king, lunch like princess, dinner like paupper sgt dah.. 24jam selera king.. tp masalah aku.. masalah aku seleranya ja yang kingkong.. tp bila makanan di depan mata, makan 3-4 suap dah merasa hambar.

Bayangkanlah nasik-lemak-sotong-campur-begedil yang menjadi pebret aku setiap pagi kat cafe opis aku tu.. aku bleyh tak rase nak abihkan pun wlupun baru makan 3-4 suap, kalo tidak.. selalu rasa tak cukup aje. burger oblong pebret aku yg seminggu 5 kali aku akan makan.. lansung takde terlintas pun aku nk beli.. adelah beli skali.. itupun makan separuh then laki yg perabihkan.. skang ni bleyh dikatakan.. aku cuma makan berat sekali sehari, selebihnya aku makan buah, minum..minum.. dan minum ajer.. ntah kenapa lah..

Malas..  haaaa,simptom yang ini mmg berterusan sejak dari sblm aku taw aku mengandung lagi.. sejak awal tahun kalo tak silap.. smpilah sekarang.. malas terutamanya bab memasak.. tp aku xde masalah pada bau masakan ye kawan-kawan .. kalo laki aku masak.. aku leyh jer relax2 je duk depan tv tunggu makanan siap.. Mujurlah suami tercinta macam dah bleyh baca peel bini die lately nie. aku bukanlah malas sgt memasak.. rajin juga kadang-kadang.. tp untuk masak macam2 menu tu.. mmg bercinta sungguh.. paling rajin, aku akan masak nasik.. n buat telur masak kicap.. utk sayur, aku hiris timun sajork.. simple dan cepat siap.

Tapi ada satu yang aku rasa aku lain dari biasa.. Aku skang nie takleyh tgh benda bersepah atau kotor. Kalau sebelum nie boleh jer.. bukan lah bermakna umah aku sblm nie aku biarkan bersepah or kotor.. tidak yer.. cuma sblm nie bleyhla jugak take time kemas n cuci sket2.. takdelah dan-dan tu jugak aku nak semua tu setel.. tp skang ni tak.. kalo kata basuh baju, tem tu jugak aku nak siapkan semua wlupun 2-3 trip. Dan siap basuh.. nk terus jemur.. xde landing2 tgk tv dulu ke ape ke.. pastu kalo tgk sinki tu ade minyak sket je.. secalit je.. mula lah aku goyoh kaw2 satu sinki tu.. and paling kelakar tp memuaskan hati bila aku bleyh cuci dapur jam 12tgh malam. Cuci sudu (yg tak pakai pun sbnrnya).. cuci tingkap sket2 (tp x abes sbb malas nak memanjat tgh2 malam) .. kemas stor, kumpul sampah untuk dibuang dsb. Oh, siyes itu semua slalunya aku akan buat bile smpi waktu aku rajin je.. ;p

Tu baru nk masuk 6 minggu, kalo nak smpi ke 9-10bln, mesti licin berkilat umah aku dibuatnya.. *kalau berterusan rajin cenggini la*.. hahahaa

Oh ya, nak taw cite tak, malam minggu lepas, aku mimpi.. mimpi yang buat aku belek website Nama-Nama Indah Untuk Anak di subuh hari.. hahaha.. giler eksaited weyh.. sebenarnya aku mimpi aku bersalin anak kembar. Dua-dua pun perempuan.. Siap kami laki bini dh bagi nama lagi dlm mimpi tu.. nak taw name ape..?? Adra dan Azra .. simple je kan.. tp aku tak jumpa maksud Adra tu.. Azra adalah.. tp tu semua mimpi mainan tido je kan.. not to take so serious lah.. *wlupun dalam hati ada rasa risau jgk.. sbb keturunan kami laki bini mmg ade kembar* ..

Till then tu jelah aku nak cerita.. alang-alang duk kat kaunter bawah nie xde koje nak dibuat.. kastemer pun x ramai.. bleyh la aku menceceh sepanjang ini.. Hope korang enjoylah membaca carutan dan karutan aku nie.. hik3.. Sekian, Wassalam.


Ikhlas,
Jue Sokafly

4 comments:

  1. Wahhh kembooor.. bestnya kalau betul.. leh rehat lama sikit Jue..=p

    anyway, take care k..rindu nak borak2 cam dulu..

    ReplyDelete
  2. sestnye kalau kembar!nak gak!!tBe

    ReplyDelete
  3. tahniah kak..hrp mimpi akak tercapai..jgn moody2 yer..

    ReplyDelete
  4. Thniah jue! Best nye! Eyh xsabor plk aku ni.

    ReplyDelete