Pengikut Setia

Tuesday, 6 September 2011

Raya 2011 - Aktiviti Sepanjang Beraya Di Kampung..




Bergambar bersama sepupu sepapat.. aku as cucu sulung meriba Mya, cucu bongsu dalam family besar kami.. adik2 aku pula.. Boy yang berdiri ditengah2 pakai baju biru dan Zetty yg duk disebelah sisi Tok Wan aku..
Sudah menjadi tradisi kami sekeluarga bila beraya di Kelantan.. ekceli sejak aku berumahtangga 2 tahun yg lepas.. xtvt sebegini sepertinya sudah menjadi satu kemestian..iaitu xtvt bersukaneka ala-ala family day le plak kan..  sepupu sepapat aku semua sekali kalo dpt  berkumpul semuanya sekali ade seramai 40-50 org.. belum termasuk lagik pakcik makcik aku.. tu baru sepupu sepapat.. tp on dat day.. ade 5 keluarga x dpt join.. so tinggal lah 30 org je kut kalo tak silap.. dan aku lak cucu sulung kalo korang nak taw.. anak aku cicit pula ke 5.. *opps out of topic jap..


Kalo 2 tahun lepas.. kami wat lebih kepada xtvt outdoor.. iaitu cari cekelat dalam tepung, lari dalam guni, tarik tali , jalan kaki 3.. dan macam2 lagik.. tp utk tahun ni.. ade xtvt outdoor n indoor juga.. memandangkan pada hari sukaneka tersebut berlasung.. cuaca agak tak mengizinkan maka xtvt outdoor agak terbantut sdikit.. tp tetap meriah.. yg tak bestnya.. sejak 2 tahun lepas.. aku tak dapat nak join same.. ye lah.. 2 tahun lepas aku tgh mengandung trimester pertama.. kali ni pulak.. dah ade anak yg supergedix x terkejor..asik nak bergayut kat kaki ibu je.. cemana nak joinnn?? tp xpelah.. aku amik tugas amik gambor pun dah cukup baik dah kan..:)


petang Hari Raya Kedua tu, sukaneka bermula pada jam 4.30 ptg.. semua sepupu sepapat aku di bahagi kepada 3 kumpulan.. satu kumpulan 10 org camtu.. dan xtvt pertama sekali sblm sukan bermula adalah senamrobik.. aku ditugaskan menjaga sound system (gune speaker kete aku je ekceli).. aku pasang lagu sesuka ati aku.. dan setiap kumpulan akan berjoget..kire warm up la camtu.. ade yg kene lagu rancak.. ade yg kene lagu shuffle.. dan ade yg nyaris2 kene lagu industan.. muahahaha.. nasib korang ahhh.. ;p.. setiap persembahan yg menarik akan diberi markah..


Setelah selesai berwarm up.. barulah sukaneka bermula.. jom layan gambar.. letih dah nak berceloteh panjang2..



sebelum xtvt sukaneka bermula..





sedang mendengar taklimat dari urusetia







si dompot yg gedix







xtvt berjoget oleh kumpulan 2.. nampak si dompot yg menyibuk dicelah2 tu..??





xtvt jalan gune tempurung..





penyokong duduk di tepi..





wat muke kerek nampaknye si dompot nie..





tgh wat lawak jenaka..





ni pulak acara bowling kelapa..





acara cari cekelat dalam tepung..:)





hantu tepung...!!
dah setel xtvt outdoor (tergendala dek kerana hujan turun) , disambung pula dgn xtvt indoor.. xtvt indoor bermula selepas Isya'.. xtvt malam tu dimulakan dgn acara Teka Bahasa isyarat, kemudian disusuli pula dgn acara Mencari Harta Karun(dlm umah opah aku je), kemudian acara Pakaian Beragam (lelaki jadi pompuan dan pompuan jadi lelaki-berpasangan) .. dan diakhiri dgn  acara penutup iaitu lawan teka teki (utk final, 2 kumpulan yg mendapat markah tertinggi layak ke final) .. Kumpulan yg menang pada malam itu adalah kumpulan 1.. adiahnya aku tak pasti ape yg dorang dapat.. tp mmg meriah dan kelakar sbnrnya..





acara Pakaian Beragam.. Kumpulan 2(Cik Di & Cik Ila), Kumpulan 3 (Rina &Ikhmal)

dan Kumpulan 1 (Zetty& Cik Zamri).. baju yg Cik Zamri pakai adalah baju raya aku.. ;p


**pic2 utk xtvt lain malam tu aku tak taw ade dalam kamera mane.. sbb malam tu aku sempat tgk sekejap je.. Si dompot meragam nak tido.. so org lain pula yg gantikan aku amik pic dorang .. :)



Dan pada hari raya ke 4(Jumaat).. aku dan 3 keluarga yg lain pun bersiap2 dan bergerak pulang ke rumah masing-masing.. tinggallah lagi 4 family di umah Tok Wan aku tem tue.. ekceli ade adik beradik mama aku ade 11 family kesemuanya.. belum termasuk aku dan 4 sepupu aku yg dah berkeluarga.. kaya kan Tok Wan dgn Mek aku..kaya dgn anak cucu cicit.. :p






Boria .. aku n zetty sblm begerak pulang ke Ipoh..

2 comments:

  1. masuk je blog Jue..tersenyum tgk header tu ..menarik sgt :-)

    ReplyDelete