Pengikut Setia

Monday, 7 September 2009

Rasa Apakah Ini??

Aduyai..aku blurrrr sgt2....lately mood aku jadik swing sane..swing sini...pale plak..asik pening2...naik kete pening..tgk tv pening..duk saje2 pun pening...memusing2...aku tahu..semua nie harus aku tempuhi as a preggy woman...but sumtimes..i really sick of it..(baby..ibu tak bermaksud yg ibu sick of u ..oke)..maybe diz is my 1st time kene alami sume nie..yg terdahulu tak sempat nak merasa semua nie..dats y aku jadik agak tidak selesa dgn perubahan yg berlaku..dah 3-4 ari aku jadik camni..moody,pening2,selera mata terhadap makanan sgt2 tinggi..tp bile tem nak makan..ampessss..makan sket dah takleh nak sumbat lagik..tu pun terasa cam nak terkeluar balik..even nak telan 2 bijik suplement utk baby pun aku jadik nak muntah..(obimin n acid folic)..tp demi utk my baby..aku telan jugak..same gak dgn susu Anmum tue..slalunya..aku mmg minum one shoot jer..siyes sedap susu Anmum perisa coklat tue...but sejak dua menjak nie..rase nak telan susu tu pun dah jadik tak lalu..tp aku tetap minum jugak..3 benda wajib (obimin, acid folic n susu Anmum) mmg aku berusaha utk tak skip pengambilannya..aisemen..teruk jugak rupenya nak jadik seorang ibu nie kan..nasib la aku nie alah tak teruk smpi kene melepek je kat sofa..wlupun aku dah start pening2..n dah mule loye2 tekak..tp aku still leh wat keje umah cam bese..leh masak lagi..leh basuh kain lagik..even leh kemas umah lagik..but yg aku sgt2 perasaan..aku dah start takleh nak bau perfume, body spray or bau roll on deodorant pun..mule2 dulu..ske sgt bau2 tue..skang nie..sekali hubby sembur jer aku dah ngamuk..siap tutup idung..x bley tahan..siyes aku takleh tahan..rase nak buang sume2 perfume n pewangi2 tue..muke aku nie yg jarang nak naik jerawat(last naik mase seminggu sebelum kawen-6 bulan lepas)...dah mule nak berjerawat..kulit jadi more oily...makin aku gune pencuci muke..makin berminyak..so aku stop gune facial cleanser for a while..n yang the latest..aku dah terkena heart burn...pedih ulu hati...rase sgt2 tak selesa..hubby belikan aku Gaviscon..tp aku takut lak nak amik ubat tanpe prescription dokter..so ..aku simpan je lah dulu ubat tue..wlupun saat nie aku sgt2 memerlukannya..hurm..tak taw la bile sume nie nak berakhir...hope after abes 1st trimester nie..semuanya akan jadi lega dan kembali pulih..hopefully.....

8 comments:

  1. hoh..itu ler...
    dok pening manjang...
    nk update blog pn penin.....
    hehehe...

    ReplyDelete
  2. kak jue ciannye..
    susah gak kan pregnent ni..
    cmne la su nti..uwaaaaa

    ReplyDelete
  3. da 2 bln..=8mggu 4ari...
    due blan 4..jue ble???

    ReplyDelete
  4. salam jue...
    lame x mjengguk... haaa btl
    kater lya aritu...jue petnent...
    ingt x mse jue kate cam skit kat ari2..
    ape2 pun tahniah..jaga diri baik2... n pting skali jaga ksihatan..
    mse lya petnent dlu lya x gna lgsung pcuci muka, cream muka or ape ajer y lya rase ade kndungan kimia
    tkut effect kt baby.. lg pun lya ade prob pregnancy y truk..
    ok jue...

    ReplyDelete
  5. salam jue...
    lame x mjengguk... haaa btl
    kater lya aritu...jue petnent...
    ingt x mse jue kate cam skit kat ari2..
    ape2 pun tahniah..jaga diri baik2... n pting skali jaga ksihatan..
    mse lya petnent dlu lya x gna lgsung pcuci muka, cream muka or ape ajer y lya rase ade kndungan kimia
    tkut effect kt baby.. lg pun lya ade prob pregnancy y truk..
    ok jue...

    ReplyDelete
  6. alahan pregnant....
    sbr la yer.. ini sume dgaan...
    baru kt ingat kat ibu kt.. utk melahirkan seorang anak itu bkn snang..sbb 2 syurga di bwh tapak kaki ibu...tp kt istri2 dh brada dbawah tapak kaki suami.. sambil2 2 blh kt ingatkan suami agar x mderhaka pd ibu.. diatas aper y kt alami spanjang tempoh mgandung..melahirkan dan mendidik..
    bkn snang 2...

    ReplyDelete
  7. sy hrp akak dpt lalui dgn sbr. Yela demi baby kan...
    Jaga kesihatan diri & baby..jgn wt krja brt2.
    semoga sihat selalu

    ReplyDelete
  8. prgnnt mmg cam tu kak....jgn penat2 sgt tau,kena rehat cukup2...nak2 1st baby...sy dl lg teruk...pg2 mesti muntah...xbole bau bawang putih,xbole bau perfume...cik hubby la yg kena jd chef kat umah...sib baik dia tu tau jgk la masak...MIL x kasi kalo prgnnt makan makanan luar selalu..x elok utk baby katanya..tu cik hubby sanggup jd chef tu...

    ReplyDelete