Pengikut Setia

Saturday, 4 April 2009

Yang Hidup Pastikan Mati

Pagi td..tepat jam 6.30 am...my hubby received call from his father....merangkap my father in law la...bapak tlh menyampaikan berita mengatakan bahawa my hubby's grandmomma(opah Angah) sdh passed away this mownink di rumah anaknya di Sg Buloh...at 5.45 am ..Innalillah....

Ekceli..Dat time me n my hubby baru jer bangun dari tido utk solat subuh..n pastu my hubby nak bersiap g keje lak..naseb la belum pegi keje..kalo tak tentu amik mase lagik nak patah balik dari puchong ke putrajaya amik aku n my sista n then nak ke sg buloh lagik...agak bernanah jugak di situ..hehehe

so pg2 td..aku n husband n 2 org adik2 aku bersiap2 utk ke rumah Achik(gelaran for our auntie-anak Arwah Opah Angah)..kul 9 am kami bergerak ke Serdang dulu amik bapak..pastu kul 9.30 am baru gerak ke Sg. Buloh...perjalanan mengambil mase dalam 45 minit...

sesampainya kami di sana..org ramai sdg berkumpul di perkarangan rumah Achik..dorang sume tgh get ready utk bawa jenazah ke masjid utk di semayangkan...kul 10.30 am kitorang pun same2 g masjid..ramai jugak sanak saudara yg datang....aku rasa kat perkarangan masjid tue lebih 20 buah kete anak2 n saudara2 jenazah yg datang berkumpul..termasuk la kete laki aku n kete abg ipar aku..family aku jer dah 2 bijik kete..

after selesai di semayangkan...kitorang pun mengiringi jenazah ke tanah perkuburan..ni kali kedua aku melihat dgn dekat kerja2 mengebumikan jenazah..yg 1st mase arwah mak mertua aku meninggal...mase arwah meninggal aku masih belum jadik menantu lagik...masih lagik jd bakal..arwah meninggal pd 13.08.08..iaitu 7 bulan sblm hari pernikahan aku pada 13.03.09..
melihatkan upacara pengebumian td n sbnrnya setiap kali melalui pengalaman sebegini..aku pasti merasa sebak n insaf..kita nie sbg umat islam..wlupun stinggi mane darjat..sekaya mana pun harta...n sebagus mana pun diri kite..akhirnye kite pasti akan kembali kepadaNya jugak...n yg pasti ..kite akan kembali ke tanah jugak akhirnya...


upacara pengebumian tamat pada pukul 12.30tgh..n kesemua saudara mara kembali berkumpul di rumah Achik..di sinilah aku di perkenalkan oleh my hubby kepada saudara maranya(sblh pihak arwah mak)..almaklumlah..aku kan masih lagik pengantin baru..masih lagi dalam sesi suai kenal...ahakss..


aku dan my hubby ..swaktu keluar dari umah kami utk ke rumah Achik


aku n my sista, Zetty

2 comments:

  1. rebutlah lima perkara sebelum dtg lima perkara ..

    masa hidup sebelum mati ...

    Innalillah ..

    ReplyDelete