Pengikut Setia

Thursday, 15 December 2011

Alif - 21 Bulan

Hari genap usia anak bujang ibu setahun 9 bulan..
Dah besar dah kan.. kejap je.. dah nyaris2 nak jadi abang long dah tahun depan..
Tp nampaknye belum rezeki, dan Alif masih lagi kekal menguasai takhta hati ayah dan ibu..
Tak mengapalah.. Allah lebih mengetahui mana yang baik dan mane yang buruk utk kita, kan sayang..

Skang nie, di usia setahun 9 bulan ni..Alif mmg semakin aktif..
Sangat aktif smpi ibu tak taw dah camne nak buat Alif jadik behave boy..
Smpi terkejutlah Auntie Reen mase die datang Putrajaya aritu melihatkan kelasakan awak..
Insiden awak terjun dari troli sopim Alamanda tu mmg ibu sdiri tak sangka..
Ibu taw, awk mmg suke terjun-terjun tiruk nie..
Tp tak sangka awk berani wat aksi stuntman tu kat Alamanda..
Kan dah tercengang ibu dan aunty Reen tgk awak gedebuk jatuh atas lantai..
Si Fahrin pun turut terkasima taw.. tgk awak buat aksi berani mati gtu.. 
Mujurlah xda apa2 yg serius.. lepas dari jatuh tu, awak takde muntah or pingsan or watever..
Kebal betul awak kan.. smpi ibu nie pun dah x taw nak cakap apa lagi dah..

Semenjak 2 menjak nie, awk dah jadi budak yg makin cerdik .. alhamdulillah..
Dah mula pandai mengira, wlupun baru smpi angka 5.. oke lah tu kan..
Awak dah pandai menyanyi.. suke ibu tgk awak nyanyi lagu Justin Bieber aritu..
"bebe, bebe, ooowwww".. hahaha.. comel sgt.. ayah pun turut terhibur ..
siap suh awak ulang nyanyi.. tp dik.. kami takmo awk nnt besar jadi penyanyi tau.. Big No!
Ka skool, awak menjadi rebutan cekgu2.. ibu tak rase ianya sbb awak paling comel..
Tp mungkin keramahan awak, awak senang dijaga kate cekgu Mira..
Wat lah xtvt apepun.. awak lah yg eksaited lebih.. 
Suh menari, awak menari ..suh nyanyi, awak nyanyi.
Siap depan2 tv awak berjoget.. mengaku ke tidak??
Jgn nak nafikan okeh.. sbb ibu dah tgk dgn mata ibu sendiri yer.. *wink3*

Selain dari suka menyanyi.. ibu dah dapat detect yg Alif dah boley sebut byk perkataan.
Skang ibu dah leyh sembang2 dengan Alif.. wlupun tak terer speaking cam Myiesha anak aunty HJ
tp bahasa melayu yg sedikit pelat tu pun dah ok dah..ibu mampu nak faham lagi.. 
Nnt kite belajar cakap BI plak ke.. ibu ajar pelan2.. sbb ibu pun tak fluent sgt cakap BI nak oi..
Dulu mase skolah ibu belajar utk exam jer.. sbb tu leyh dapat A1.. tp kalo suh cakap, failed!!
Perkataan-perkataan baru yg Alif dah leyh sebut dengan jelas, 

- panas
- sejuk
- pedas
- bukak
- tutup
- sayang
- dah habis dah?
- dah sampai dah?
- tak ade
- mana?
- IBU (sebelum ni duk bu bu bu jer)
- tv, lipas, ambil, simpan, dukung, naik, lampu, kipas, Car ayah, Air, takut, beg, shoe, duduk.
 dan lain-lain lagi..

Ape lagik ek nak citer pasal awak nih.. ?? 
Oh ya, sekarang awak dah pass utk makan dengan sendirinya.. 
so setiap kali keluar makan , mmg ibu kene sediakan pinggan dan berasingan utk awak..
Awak dah tak mahu disuap seperti dulu-dulu.. eksyen...
Skang nie awak dah boleh dengan jelas bagitau ibu kalo awak berak or kencing.
Mesti awak dtg kat ibu,  tepuk2 bontot and says U 'uk.. or peepee.. ibu paham la tue..
Kadang2 pempes awak tu kering lagik.. awak dah bitau yg awak kencing.. 

Dan  satu lagik yg ibu masih ingat dgn jelas.
Kes awak berbohong tanpa niat pada ibu mase kite same2 menonton wayang
Mase tu kite tgk cite Twilight.. kat GSC Alamanda..
Di tengah2 cerita.. awak cakap, "bu, U'uk"..
Ibu pun dengan pantas, amik pempes nk bitau ayah ibu nak keluar cucikan berak awak..
Smpi kat tandas, ibu check2.. secalit najis pun xde dalam pempes awak..
Awk sengih2.. mcm suke sgt kan dapat bohong ibu..
Kalo awak dah boring duk dalam panggung.. cakap ajelah dik oi..
Jgnlah bohong ibu cakap awak berak..padahal awak nak keluar dari situ.. ishhhhh..

Okelah dah panjang ibu bebel pasal awak.... 
nie ibu tepek video awak makan kat Food Court Presint 11 baru-baru nie..
to aunty-aunty  .. layannnnnnnzz.

video

No comments:

Post a Comment