Pengikut Setia

Saturday 19 November 2011

Tart Telur






Bahan2 kulit/Crust:
  • 500gm tepung gandum
  • 1 1/2 cawan marjerin
  • 2 1/2 sudu besar gula icing (80gm)
  • 2 biji telur
Filling kastard/isi tard:
  • 1 cawan susu cair
  • 4 biji telur
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air biasa
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 1/2 sudu teh vanila esen
  • sedikit pewarna kuning
**gaul semua adunan kastard hingga sebati.
cara buat:
1. Kulit:

  • gaul semua bahan kecuali telur
  • kemudian masukkan telur dan gaul rata
  • canai 1/2cm,terap bulat dan letak kulit tart acuan mangkuk kecil yang sudah disapu mentega/marjerin
  • tekan guna garfu untuk hilangkan gelembung
  • bakar lebih kurang 10 minit
  • keluarkan dan tuang adunan kastard telur kemudian bakar lagi dalam oven dgn suhu 180'c selama 5-10 minit atau sehingga custard telur masak.
  • sejukkan dan hidang

No comments:

Post a Comment