Pengikut Setia

Tuesday, 5 July 2011

PD50H (Review After 14 & 21 Days)

Seperti yg korang seme tahu..dah lebih 3 minggu aku menyertai PD50H nie... dan perkembangan proses penurunan berat badan aku agak memberangsangkan.. sblm ni tak penah terfikir utk keep fit balik.. aku makan sesedap tekak aku jer.. tp bila dah join program nie.. semangat nak menurunkan berat badan tu jadi berkobar2.. mujurlah mase memulakan program nie aku dah start aktif bersukan balik.. so perasaan nak menten aktif tue jadik smakin berbunga-bunga.. smpi asben aku pun terkejut bila tetiba saja aku dah kembali aktif bersukan dan mula menjaga pemakanan.. dah tak main hentam kromo seperti sblm ini.. hahaha..


jom review balik ape yg dah berjaya aku kuncupkan dari badan aku nie.. :)





ini timbangan pada hari pertama menyertai PD50H nie..sipi2 nak ke70kg.. inipun setelah 2 minggu berlatih netball kat padang selama sejam sehari ,,.kalo tak berat aku  73.4kg ok.. :)





ini pulak timbangan selepas seminggu join the program.. dah turun ke 68.5kg(anggaran aku) .. pun berkat join perlawanan netball KPPM..





ni timbangan minggu ke dua selepas join PD50H.. 68kg je..turun tak banyak .. dalam 500gm sbb sukan dah abes.. so life kembali slow dgn xtvt sukan..


So bile sukan dah abes.. maka proses nak menurunkan berat badan pastinya akan jadi terganggu.. dan aku pulak takmo mengaku kalah.. masih nak teruskan jugak perjuangan menurunkan berat badan  demi merealisasikan impian nak selim mase raya.. dan kalo bleh nak menang dalam PD50h jugak (verangan!!) .. makanya aku mengambil keputusan utk mengaktifkan diri workout di gym.. Kat Opis aku mmg ade disediakan gym.. selama ni aku lalu sambil melambai2 je la kat kawan2 yg tgh bersenam kat dalam tu.. tp skang aku sdiri yg duk terkinja-kinja kat dalam tue.. hahaha..waktu workout aku adalah pada jam 4.30ptg.. hingga 5.30ptg (selepas jam 6.. turn lelaki  plak gune gym..)


ok.. ni lah gym kat opis aku di level 1 tu..





2 biji treadmill and 1 strider... sehari aku akan berlari atas treadmill selama 15 minute(burn 150 calories)  dan menggunakan strider selama 15 minute(burn 80-100 calories) juga





2 bicycle tanpa roda..;p .. yang ni wajib buat.. selalunya aku akan berbasikal selama 15 minute .. nak menghabiskan 15 minute tu dapatlah mengayuh sejauh 8km dan kalori yg terbakar adalah 50cal jer.





ini tempat membesarkan otot..yg nie aku hanya gune yg leg extension saje.. selama 5 minit





tempat sit up, push up and dumbell .. +cermin yg maha besar.. selalunya kat sini aku hanya gune utk sit up sebanyak 15-20 kali.. setiap hari..




dan inilah hasilnya setelah seminggu tanpa henti merajinkan diri bersenamrobik di sini.. selain mengawal pemakanan.. ekceli xdelah kawal sgt cume mmg dah stop makan malam..dan kurangkan pengambilan nasi..:)


tara..!!



timbangan selepas 3 minggu join PD50H.. 65kg.. alhamdulillah.. :)
bile melihat jarum timbang semakin menunjukkan hasil yg mberansangkan.. semangat nak meneruskan perjuangan semakin berkobar2.. harap2 dapatlah teruskan kegigihan ini sehingga phujung bulan julai.. target aku nak dapat berat 60kg sblm bermulanya puasa..dan ingin mendapatkan berat 56-58kg semase raya.. insyaAllah.. lepas raya nnt akan sambung balik bersukan.. dan sgt mengharapkan aku mampu dapat balik berat asal aku mase mule2 kawin..iaitu 52kg.. insyaALLAH.. :) usaha tangga kejayaan..

8 comments:

  1. waaahhh jue!!!
    hebat!! tahniah babe, hasil usaha anda membuahkan hasil yang sgt lumayan!!

    terbaik lah!!

    bestlaha da gym kat opis
    klau nak harap gi sendiri susah la skit kan..perghhh!! ni yg rasa nak join sama ni
    tapi kat mana nak bersenam
    tak kan ptg2 smpai rumah nak gi jogging lak..
    boleh kot

    *kau jadik inspirasi la jue

    ReplyDelete
  2. xde org lsg ke kt gym tu? mcm sunyi je?

    ReplyDelete
  3. Dayu ::
    sile join.. mule2 mmg malas.. tp bile tgk hasil cenggini.. mmg semangat makin berkobar2.. hehehe..amalkanlah cara hidup sihat.. ececece,,


    Na:
    tem aku masuk mmg xde org lagik sbb dorang kul 5 baru datang.. aku 4.30 dah ade situ.. malas g lambat2 sbb kang berebut peralatan.. :)

    ReplyDelete
  4. caiyok friend, semoga tercapai berat badan asal. mula2 mmg sakit sikitlah kan tp lama2 mesti bertambah excited sbb jarum tu makin lama makin senget kekiri kan. hehehe.


    erm. kalau lah ada program naikkan berat badan jugak. ai lah org first yg register. ;p

    ReplyDelete
  5. gambate!!! =D

    suke suke suke tengok jarum penimbang tue..huhu

    ReplyDelete
  6. jue!!!! jeles..afni pkai jm5 pun setakat turun smp 68kg jer..tringin nak pegi gym.tp xdde kwn T__T

    ReplyDelete
  7. tahniah jue! jeles nye ada gym kat opisss...

    ReplyDelete