Pengikut Setia

Wednesday, 11 May 2011

Update Seringkas Yang Boleh!!

Pagi td g KKPJ, utk repeat amik ujian darah Alif, Kelmarin mase kat spital doc kate dalam darah die ade jangkitan tp doc tak cite lebih lanjut.. die cume nasihatkan utk abeskan antibiotik yg dia bagi dan bykkan minum 100plus. Itu aje. Tadi, mase nak amik result ujian darah arini punye barulah doc tue terangkan ape masalah Alif sbnrnya. Sbnrnya Alif demam panas on-off because die dah terkena tonsil akibat demam panas yg agak tinggi. Dan tonsil yg mbengkak tu telah terkena jangkitan dan dah masuk dalam sel darah. Mengikut ujian darah yang telah dijalankan malam kelmarin di Hospital Putrajaya, sel darah putih Alif naik mendadak. Hampir 3 kali ganda dari paras normal. Dan setelah makan antibiotik yg doc bagi, dan berjaya habeskan 2 botol besar 100plus, paras sel darah putih Alif telah turun ke paras normal. Itu menurut kata doc pagi td. AKu ade tanya pada doc , bahaya ke kalo sel darah putih tu tinggi. Doc kata sagt bahaya. Ia boleh mengakibatkan penyakit leukimia dan kanser jika tidak dikawal. OMG!! aku baru taw hal ini sbnrnya.. dan syukur, aku segera bertindak wlupun pada asalnya aku hanya taw yg anak aku kene demam panas sje.. Moral of the story, jgn ambil ringan bile anak sakit, wlupun hanya sekadar demam. Sekian

2 comments: