Pengikut Setia

Friday, 14 January 2011

Alif punyer cerita..

Pesanan Penaja:: Sila Jangan Beri sebarang UBAT BATUK & UBAT SELSEMA kepada anak-anak anda yg berusia di bawah 6 tahun.
Last wednesday..
aku n hubby bertekad nak bawak Alif g klinik pakar..
dah give up dgn rawatan di hospital n klinik2 biasa..
yelah..klinik dah 2 kali pegi..dapat ubat yg same jer..
demam,batuk n selsema Alif still camtu jugak..
g spital pun same..
amik darah 2-3 cucuk..
pastu doc bagi ubat then suh balik..
siap pesan suh datang lagik lepas 3 hari..
for what..?? aku dah tak sanggup nak tgk anak aku sakit wlupun sesaat..
inikan pulak nak tunggu 3 hari.. ilang akal ape..??
hampir seminggu Alif tak menyusu..
tak makan ape2.. hanya telan air masak jer..
aku rase sgt sedih bile tgk keadaan Alif yg lemah tak bermaya..
so Rabu tue kami bawak Alif pegi smpi ke Wangsa Maju..
info ttg klinik nie aku dapat dari blog kak Fazidah nie..
sampai jer kat Klinik Wangsa tue..
org tgh tak ramai.. alhamdulillah..
lepas daftar.. tunggu dalam 5 minit.. doktor pun panggil masuk..
doktor sdiri yg kluar panggil patient ok..
takde bantuan nurse pun..baguskan..??
so mase masuk2 tue..
aku kene intebiu lah sket.. Doktor yg merawat namenya Doktor Nadir Khan.
die siap tanye sejarah kelahiran Alif..
& after that die cakap anak aku dah kene benda nie bukan baru..
sejak dari lahir lagik..terkujat lah jugakkan..
anak prematured & czerian mmg berisiko utk mengalami masalah nie..
maksud aku masalah demam,batuk n selsema yg berpanjangan.
semuanya berpunca dair kandungan kahak yg pekat dan byk dalam paru2 bby..
silap haribulan anak aku leh kene asthma.. & paling teruk..
leyh smpi ke penyakit radang paru-paru..
OMG!!! mmg tak sanggup mendengar semua kemungkinan itu..


so doc suggestkan aku 2 pilihan..
samada nak amik ubat saje.. or nak die sedutkan kahak tue..
& ofkoslah aku nak suh di keluarkan kahak anak aku tue..
tp doc mmg dah warn awal2..prosedurnya agak menyeksakan..
tp demi kebaikan.. itulah cara yg terbaik.. & aku pun merelakan..
kami 3 beraqnak di bawa masuk ke bilik prosedur..
mule2 doc bagi alif sedut nebullizer selama 30minit..
mase tue mmg agak sadis melihat Alif..
die terpaksa menyedut gas tue di saat die batuk2 n susah nak bernafas..
tp kami terpaksa jugak buat camtu..sbb kami nak die pulih..
selepas stgh jam.. doc tu sedut plak segala lendir dan kahak yg telah cair
dengan menggunakan tiub halus
di sumbatnya tiub tue ke dua-dua belah hidung Alif.
then sumbat tiub melalui mulut jugak..
smpi berdarah2 idum anak aku..
luluh betol ati ku nie melihat Alif dalam keaadan cam tue
tp aku keringkan hati sbb aku nak die cepat sembuh..
mmg nakmpak byk sgt kahak yg berjaya di sedut melalui tiub tue,..
Alif meronta-ronta kesakitan.. kesian anak ibu..
selepas selesai menyedut kahak..
doc mengajar kami laki bini cara2 nak pulihkan batuk n selsema anak ketika berada di rumah..
nnt aku ajarkan dihujung entry nie..




& kesan dari 1st treatment tue ..ape yg aku perhatikan..
batuk2 Alif semakin bkurangan dan selsema pun semakin kering..
Alif dapat tido dan menyusu dgn tenang..
& panas badan pun semakin kurang..
sampailah ke hari ini setelah 3 hari menerima rawatan di Klinik Wangsa tue..
die semakin recover..
betollah bak kate doc Nadir..
semua demam,batuk n selsema tu
berpunca dari kahak pekat yg dah bersarang dalam paru-paru anak aku..


Ahad nie..
kami akan ke sana lagik utk rawatan susulan..
dan sehingga ke ari ni aku masih lagik mengamalkan tips yg doc Nadir ajar..
steamkan muka bby & tepuk badan Alif depan belakang..
& mmg cara tue berkesan utk kurangkan batuk n selsema die..
lagipun ianya adalah satu prosedur utk mencairkan kahak dalam paru-paru Alif..
so Ahad nie mase sedut tue akan semakin byklah kahak yg keluar dari paru-paru Alif..
& harap2 dapatlah dikeluarkan semua sekali..
and Alif akan pulih kembali seperti sediakala


Tips Mengurangkan batuk & selsema bayi/toddlers

cara-caranya:

masukkan air dalam rice cooker..
masukkan sedikit garam(dalam 2 sudu)
tutup rice cooker sehingga air mendidih
dalam kedudukan duduk tegak diatas kerusi (kerusi makan plg sesuai)
tiarapkan anak atas riba kita..
letakkan rice cooker yg dah mendidih di bawah kedudukan muka anak kita..
biarkan wap dari periuk nasi tu naik sehingga kene muka anak kita..
(pegang anak kuat2 jgn smpi die capai periuk tue plak)
biarkan dalam mase 15-30 minit..
lepas dah steamkan muka anak..tepukkan kiri dan kanan bahagian belakang anak.
lepas tu terlentangkan anak di riba.. tepuk kiri dan kanan dada anak pula..
**anda akan dapat melihat lendir/kahak akan keluar dari idung n mulut anak..


**sape2 nak alamat klinik tue sile mintak kat aku yer..
aku mesti bagi punyer..
klinik nie mmg sgt recommended
:)



gambar2 Alif selepas menerima rawatan di Klinik Wangsa.die semakin Aktif..dan dah leyh menyusu/makan seperti biasa..dah leyh tgk tv dgn khusyuk tanpa batuk2 n selsema lagik..alhamdulillah..Alif kehilangan berat badan hampir 1.5kg akibat demam kali nie.. takpelah, janji die dah semakin sihat..

5 comments:

  1. anak aku irdina pun sma..batuk teruk hari tu..

    ReplyDelete
  2. Jue, thanks for sharing. selama ni asik lah sumbat mulut anak dengan segala macam drugs. huhu.


    tp bab tepuk2 tu mcm kurang faham sikit. atau mungkin perlukan tunjuk ajar in real kot. he he he.

    get well soon alif!

    ReplyDelete
  3. Ann::
    perlukan tunjuk ajar in real.. ?? boleh jer.. datang la umah nanti jue demo.. :)

    Yanie::
    pasni leyh try cara yg doc tu bagi nie.. manelah tau boleh legakan batuk Dina lenkali bile2 die batuk lagi.. :)

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah dah baik dah Alif. Kakal still ada batuk² lagi. tapi malam je selalu kena. nak try la cara doc ni. thanx Jue :)

    ReplyDelete
  5. 1 ilmu yg baru,
    tenxs 4 sharing dear :)
    salam kenal..

    ReplyDelete