Pengikut Setia

Thursday, 4 March 2010

33 weeks Check Up..

Pagi td aku cam bese la..ke KKPJ utk check up..now aku dah start kene check up every week..spatutnya masuk 36 weeks baru kene check by weekly..tp disebabkan aku antara yg berisiko..so terpaksalah buat by weekly..

Arini .. aku dah 33 weeks 1 day .. mase check urine .. semua ok .. dah tak cam last week albumin trace .. tu yg smpi aku kene admitted ke hospital .. BP aku arini pun ok dah .. last week 169/99 .. tp pg td cume 102/86 .. doc kate " Bagus .. BP puan dah kembali stabil .." sonok je aku tgk result BP aku arini .. mase check BSP pun .. nampaknya semakin normal .. pg td kul mase amik darah kul 8 .. baru 5.5mmol/l .. n bile amik kul 11 td .. 4.6 mmol/l .. n again doc kate " bagus .. glukos dalam darah pun dah tak tinggi .. teruskan diet sihat ye puan " .. die cek perut aku .. tinggi fundal dah cecah 35cm .. lebih 2cm dari yg sepatutnya .. & pasal yg nie la yg membuatkan doc ragu2 dgn EDD aku .. dah 2 minggu pn keputusannya same .. so doc nasihatkan aku supaya sentiasa bersiap sedia .. die cek bengkak2 kaki & tangan yg aku alami last week .. skang dah takde bengkak2 lagik .. dah kecut .. n paling mengejutkan aku .. berat aku turun 3kg dlm mase seminggu .. kuat betul aku kontrol diet aku .. smpi tak sedar dah ilang 3 kg .. doc kate maybe sbb bengkak2 aku dah berkurang2 .. air dalam badan pun dah kurang .. tu yg berat turun .. sbb mase aku admitted to hospital ..berat aku naik mendadak 4kg .. so skang nie..dah nak 33 weeks @ 8 bulan++ .. berat aku baru naik 9kg keseluruhan .. doc kate leh naik lagik 3kg camtu je .. insyaAllah akan aku usahakan .. hihihi & menurut kate doc .. keadaan aku dah stabil balik .. hypertension & diabetes dah terkawal dgn baik .. skg nie juz kene mantain je la smpi bersalin .. syukur alhamdulillah ..

so, aku skg rase sgt2 lega dgn keadaan diri aku yg sudah semakin stabil .. cume menunggu detik dan ketika utk baby kuar ajer .. :)

4 comments:

  1. hi jue..cmne jue diet tu? share ckit..hehe mane tau nnt tetiba sy pun terlebih berat..skang ni mkn mmg x hingat..huhu..hope sht slalu..:)

    ReplyDelete
  2. ye..ye..
    ibu da okkay..ubat jgan lupe mkan..susu jgan lupe minum..nnti lahirkan bb yg comel2 ek..ble due???lpe la...

    ReplyDelete
  3. ::Wizza::
    makan cam bese je..cam jue..pagi jue mmg minum milo fuze tu dgn 2 keping roti wholegrain je..kalo lapar..leh le tambah lagik 2 keping..hehehe..pastu lunch..makan bihun sup ke..mee sup ke..petang minum susu or milo panas kurang gula dgn roti atau biskut..malam baru jumpe nasik..tp kene makan awal la..jam 7-8 kene setel makan dah..malam cume minum milo panas je..

    ::Ayu::
    susu mmg minum lagi tp bukan susu Anmum ler sbb anmum tu tinggi kandungan gula..pakar diabetic suh ibu stop..so skang ibu amik susu HL or milo fuze original jer..ubat makan cam biase je la..

    kalo ikutkan tarikh yg slh kira tu..21hb april baru baby kuar..tp tarikh due baru yg doc bagi 30/03 nie..period tak tetap..so sdiri pun tak pasti bile last period..bile doc scan..die detect tarikh baru tue..doc kate kene bersalin dalam tarikh diantara 30/03 hingga 08/04 .. kalo tak..kene induce ..

    ReplyDelete
  4. aku menunggu alif datang....pas kuar je trus upload gambar dia tau...

    ReplyDelete