Pengikut Setia

Wednesday, 3 February 2010

Cepatnye mase berlalu..

arini dah 3hb Febuari..eyh dah bulan 2 dah kan..aku rase cam cepat je mase berlalu..arini..usia kandungan aku dah pun masuk ke 29 minggu...kire dah masuk di bulan ke 8..dan sebenarnya..sedar tak sedar aku dah berada di trimester ke 3..waduhhh waduhhh..pantas benar masa berlalu..

sblm nie aku mmg teruja sgt2 menunggu kelahiran Alif..rase cam.."cepatlah kuar anak ibu"...tp bile pikir2..aku ade lagik 70++ days je lagik (kalo tepatla tarikh EDD aku tue..kalo terawal..manalah tahu..terlewat ke..kan!!)..rase macam baru semalam je aku dapat tahu aku mengandung..(cetttt..stetment..tak hengat)..

kat opis aku pun org dah sebok duk tego2..

"bile nak meletup nie??"(ape ingat aku ni bom ke nak meletup??)..
"wah..dah besar dah perut die"(org ngandung mmg la perut membesar..xkan selim kot)"..
"muke dah sembab..tak lame la tue"(hello..aku ade lagik 2 bulan++ tau )..

n ayat yg nie yg aku mmg takleh blah..

"lainnye muke ko..tembamnye..idung pun dah macam buah jambu"..(siottt jer)

n siap ade yg cakap camni..

"eyh..ade lagik ko upenye..aku ingatkan dah beranak dah..??"

kenapa la soklan2 tu yg kuar dari mulut dorang..??ke nampak aku nie dah macam sarat sgt dah..hello semua..aku baru masuk bulan ke 8 oke..bulan depan baru 9 bulan..bulan 4 adalah bulan penentu..sbb kalo ikut tempoh kehamilan..makan mase 10 bulan(42 weeks max.) barulah kandungan dikira matang..dan aku masih ade lagik 11 minggu..masih lambat lagik..tp tak tahulah kalo ditakdirkan Allah yg aku akan bersalin awal..tp seboleh-bolehnya..aku kalo bersalin awal pun..biarlah selepas 36/37 minggu..sblm drpd tue..mintak2 dijauhkanlah..kecuali dah tak dapat nak dielakkan atas sebab2 kesihatan..

smlm mase aku wat BSP Monitoring pun..Doc tue dah sound..die kate kalo result BSP aku tak terkawal..mungkin aku terpaksa bersalin awal..OMG!!..aku tak sanggup dipaksa bersalin..biarlah aku bersalin secara rela n bile tibe waktunye..n yg penting ..Alif kuar dgn keadaan yg sihat & selamat..tu yg paling penting bagi aku..

so..kepada semua kengkawan ku sekalian alam..doa-doakanlah semoga perjalanan aku utk menjadi seorang ibu akan berjalan dgn lancar n sempurna..ok..!!..

4 comments:

  1. ohh..ye ke?
    bukan 9 bulan 10 hari ke?
    so,33 mgu baru kira 8 bulan.
    kalu cam jue,29mgu..kira 7bln lah.
    camtulah yg zuris tau.

    adoii...memang kena bnyk ambil tau nie.huhuu....

    ReplyDelete
  2. kita dah 30 minggu
    dan berada dlm keadaan perut yg makin besar ni *tp tak la besar mana* makin susah nak tido
    malam asyik terjaga je
    geram pun ada..tak cukup tido kan..

    dan time2 gitu sgt tak sabar nak beranak..nak perut ni kempis smula.
    tp bila kenangkan nanti lagi tak lena tido malam..trus rasa, takpelah..

    ReplyDelete
  3. ::Zuriss::
    pemahaman jue dulu pun camtu la jugak zuriss.. 9 bulan 10 ari..tp yg sebenar2nya..kite mengandung 40 weeks/10 bulan baru dikira baby tu matang..yg dikatakan 9 bulan 10 ari tu..adalah tempoh selamat utk melahirkan baby..so zuris dah 31 minggu..minggu depan genap la 8 bulan zuriss bawak Kysh..so start 33..zuris dah jejak ke bulan ke 9 la..ha..camtu la maksudnya.. :) ..maksudnya zuris dah ade dalam bulan ke 8..jue pun dah masuk bulan ke 8..sbb jue dah 29 minggu..kalo jue cakap kat orang jue dah 7 bulan seminggu pun..dorang kate.."dah 8 bulan la tue"...hihihi


    ::Dayu::
    samela kite..skang nie semakin seksa nak tido selesa ..perut makin memboyot..tido malam mesti tak lena macam dulu ..sentiasa berjaga-jaga pasal kaki n perut..kan..kan..

    ReplyDelete
  4. selamat menimang baby nanti...
    sonok ada baby2 nie!!

    ReplyDelete