Pengikut Setia

Tuesday, 19 January 2010

Bermula la episod diet...Karbohidrat..!!

Pagi tadi..aku ke spital utk monitor BP aku..frust betol la..sbb BP aku masih lagik di tahap yg tinggi..kalo turun pun 1 jer..1 jer taw tak...?? aku mmg sgt2 tak puas ati..nak kate aku penat..takde lah wat keje berat pun..nak kate tak cukup td..malam td..lena jer..kenapa ekk..?? bile tanye my mom..die kate maybe pemakanan aku..smlm aku makan ayam goreng n nasik..n sayur...sket..bukan makan byk pun..pastu aku duk ulang makan pisnag sbb hubby kate..die ade bace kat internet...makan pisang leh turun kan tekanan darah..so..pagi td pun aku bedal pisang 2 bijik sblm g spital..dgn harapan BP aku normal la..tp still tinggi..tp masih bleh maaflah..xde smpi kene tahan wad...

balik ke opis..cite kat Siti..my opismate..die kate..aku kene kurangkan makan nasik..atau ape2 saje jenis karbohidrat sbb tu salah satu punce BP naik..aku kene lebihkan sayur n buah2an .. kalo nak makan pun..lebihkan lauk pauk dari nasik..hishhh...nampaknye terpaksa lah tak makan nasik..Siti kate..bleh makan tp kuantiti yg sdikit..n pisang ekceli mmg leh turunkan tekanan darah tp menyumbang kepada penyakit kencing manis lak..sbb die manis..pelik kan..??pisang tu bukan spesis buah ker..tp setahu aku pisang same kategori dgn buah2an yg berkarbohidrat..bahaya..bahaya..balik kang kene sorokkan pisang tue supaya aku tak makan lagik..(aku mmg ske pisang)..

so start from mlm nie till pagi khamis aku nak try tak makan nasik n ape2 je yg berkaitan dgn karbohidrat..nak tgk result BP monitoring ari khamis camana..kalo leh turun..nampaknye aku kene la lupekan nasik utk seketika...hurm..berkorban ape saja demi baby tersayang..n demi diri sdiri yg tercinta..huhuhu..

4 comments:

  1. BP tu ape??hehehe
    ok..kurangkan nasi..ish kalau tak mkn sayur mcm mane ek?ssh plaks..

    ReplyDelete
  2. BP tu..balai polis nokkk...hahaha..ape la syima nie..BP pun tak taw ka..??BP tu Blood Pressure la yang...BP aku naik..padahal aku tak penah ade sejarah darah tinggi pun..tp doc kate...org mengandung nie..mmg macam2 penyakit..

    Klo tak makan sayur..belajar2 la makan..seb bek la aku jenis leh makan sayur..cume dulu tak rajin je nak makan..huhuhu..berkorban sket utk yg tersayang..hihihi..tak salah kan ..

    ReplyDelete
  3. untuk low down BP:
    1.kurangkan pengambilan garam (Na+) :)
    2. jangan makan pisang (sebab pisang kaya K+) - dua2 elektrolit ni sebabkan BP naik
    3. jangan stress..err yang ni unmeasurable. HAHA
    4. banyakkan aktiviti beriadah (fizikal) so that blood circulate
    5. kurangkan berat. lebih banyak berat lagi tinggi tekanan. :)

    er..no.5 takyah buat dulu. ada baby, kena monitor. goodluck!

    ReplyDelete