Pengikut Setia

Wednesday, 30 December 2009

..sekadar memori utk dikenang..

Now..dah cukup 6 bulan Alif duk dalam perut ibu nie..
semakin hari Alif semakin aktif..
pantang ibu duk rilex sekejap..
tem tu la Alif nak pusing sane..pusing sini..
dan yg ibu paling perasan skali..
Alif akan semakin aktif bile tem die lapar...
ibu nak wat bodo pun takleh..
tak senang duduk dibuatnye...
selagi perut tak diisi..
selagi itulah Alif akan meronta-ronta..
tp bile Alif kenyang..diam aje die..
bagus anak ibu nie..
n lagik..Alif ske berjaga di malam hari..
kalo tido pun..ibu rase tak lame..
sekejap je..pastu Alif akan aktif balik
menendang2 n menumbuk ibu saat ibu sedang lena tido..
menurut kate org tua2..
kalo bayi dalam perut aktif waktu malam..
keluar nanti..dia akan agak buas..
dalam erti kate yg lain..
die hyperaktif..OMG!!
(nie pun Alif tgh mencuit2 perut ibu dari dalam..taw la tue yg ibu tgh bercakap pasal die..hihihi)

Teringat aku pade 8 bulan yg lepas..
mase tue, Alif belum wujud lagi dlm perut nie..
n mase tue paksu aku kawen..
mase tgh berkumpul ramai-ramai dgn sanak sedara..
ade sorang makcik aku nie volunteer nak jadik tuk nujum..
dia ambil seutas rantai..n die panggil sorang demi sorang..
katenye die nak nujum tgk bape org anak kitorang akan dpt..
selepas sorang demi sorang wat benda jadah tue..
tibe lah giliran aku..
mase 1st hayun rantai..
kate makcik aku..aku dapat anak sulung lelaki..
n budaknye agak buas..
kalo dilihatkan ayunan rantai tue..
mmg nampak sgt aktifnye bakal anak sulung aku tue..
yg 2nd ..baby girl..
yg 3rd pun baby girl..
2-2 pun baik sket dari yg sulung..
so..kesimpulannya..aku bakal dapat 3 org anak..
seorang lelaki..n 2 orang pompuan..
mase test kt my hubby pun..
result yg same jugak die dapat..
macam merepek..tp dilayankan aje..hihihi..

so bile disahkan aku hamil tempohari..
aku teringatkanlah benda yg aku dah wat tue..
kelakar pun ade kalo dipikir-pikirkan..
n mase mule2 preggy ..sume org cakap..
aku bakal dapat anak pompuan..
tgk dari saiz perut aku yg kecil..
n tabiat aku yg ske mekap..
aku pun berfikir .. dari test yg aku wat tue..
makcik aku kate aku dapat anak sulung lelaki..
tp bile dah sume org kate aku nak dapat baby girl..
aku anggap benda yg makcik aku buat tu mmg sah2 merepek..
n just for fun je la....
tp lepas di scan.. n disahkan oleh doc..
yang aku bakal menimang baby boy..
aku rase cam ..eyh..bleh percaya ke men rantai tue ekk..??
n teringatkan hal Alif ske berjaga n aktif tgh malam..
betul ke Alif kuar nanti akan jadi aktif..??
same sperti ape yg dah diperkatakan oleh makcik aku..
mase die ayunkan rantai di telapak tangan aku dulu..

yang itu...
kite tunggu dan lihat saje...
Allah Maha Mengetahui Segala Sesuatu..


(dari artikel-artikel yg aku bace..salah satu cara nak mengetahui jantina bayi dalam kandungan..ialah mengunakan rantai..yg dihayunkan di atas telapak tangan..itu dalah petua org tua-tua..)

2 comments:

  1. hambik kau...anak kakak aku ni aktif,tp bukan hyperaktif.hyperaktif tuh dah lain dah tuh sayang oii...
    aktif elok jugak,bijak n cerdas...

    ReplyDelete
  2. aku nak kate tersangat buas naktif sesangat..tu yg gune words hyperactive tuh..hihihi..

    ReplyDelete