Pengikut Setia

Wednesday, 23 December 2009

Boy or Girl...??

Orang tua-tua kate..
kalo pompuan mengandung mukanya berseri2..
maka pompuan tu akan dapat anak pompuan..

kalo mukanye kusam n tak berseri2..
dapat anak lelaki..
betol ker...???


Tp ape yg aku bace dalam artikel-artikel mengenai org mengandung nie..
kalo la mase mengandung muka die berseri-seri..
akan dapat anak lelaki..
n kalo jadik tak lawa n tak cun ..akan dapat anak pompuan..
sbb baby girl dalam perut tu dah amik seri muka ibunye..
kalo anak laki-2..
die tak jejas keserian wajah ibunye sbb die kan macho..ahakss...


entahlah..aku pun tak tahu dalam bab-bab cenggini..
byk sgt petua-petua yg diberikan
utk mengetahui jantina anak dalam kandungan..

ade beberapa yg aku tahu n aku dpt tgk sdiri kesahihannya..
contohnye..macam buku lali..
kalo sblm pregnant buku lali kite nie kering,keras n hodoh je rupenye..
tetibe mengandung die jadik berseri-seri ,bersih dan kemerah-merahan..
maka..berkemungkinan akan dapat anak lelaki..

tp kalo buku lali tu jadik cam kaler2 urat..ijau-ijau gitu..
mungkin akan dapat anak girl..

n then satu lagik..
tgk pade badan suami..

kalo sepanjang kite mengandung nie kan..
berat badan si suami jadik
same naik macam berat badan isteri..

tu pun berkemungkinan akan dapat baby boy..
kalo laki kite tu mantain je badannye..
same je kalo kite ngandung ke tak..
yg tue berkemungkinan akan dapat baby girl..

InsyaAllah..semua tu kuasa Allah yg menentukan..
tp ade sesetengah ramalan yg aku cakapkan tadi..
mmg betol2 menjadi..
tu pun aku amik dari pengalaman mama aku..

makcik-makcik aku..
n kawan-kawan aku yg dah beranak pinak..
ade yg kate..
tgk bentuk perut pun dah tahu..

kalo melebar..anak pompuan..
kalo memboyot tajam ke depan..anak lelaki..

Macam aku sdiri..ape yg aku perasan..
sepanjang aku mengandung nie..
muka aku mmg xde masalah sgt..
jerawat on off..
cume kulit muke aku agak berminyak..
tak kering seperti sblm mengandung..

tp ramai yg tego muke aku nie nampak berseri-seri..
mule-mule ramai yg kate..
"ni dapat anak pompuan nie"..

aku pun mule2 konpiden la yg aku akan dapat anak pompuan..
tp aku tak kisah sbnrnye..
laki ke..pompuan ku..janji sihat.

pastu aku tgk bab buku lali..
ha'ah la..buku lali aku dah jadik cantik..
kulit die dah kembali ok..

sblm nie aku mengalami masalah buku lali yg kering n mengelupas..
pt skang dah ok..
dah bersih n kemerah-merahan..

tp..tanda-tanda tu..
tanda-tanda nak dapat anak lelaki..
hurm..aku dah mule konpius....

n then aku perhatikan saiz badan hubby aku..
frankly cakap la kan..
mmg die membesar lebih pesat dari aku yg mengandung nie..

selera makan die lebih menjadi-jadi dari aku..
n tanda-tanda nie pun..
macam nak dapat anak lelaki....

hurm...bentuk perut aku plak..
mase mule-mule dulu mmg membesar agak melebar..
tp sekarang dah semakin menonjol menajam ke depan..
maybe sbb baby dah makin membesarkan dirinye..
dan makin aktif jugak die di dalam nie..

tgh berkungfu agaknye..hahahaha..

N last month .. mase aku check up..
doc kate my baby was a BOY..
selepas ditilik melalui scan ultrasound...
but doc bukan Tuhan....
kadang-kadang ade jugak yg buat silap..betol tak..

tp mase scan tu mmg aku nampak susuk tubuh bayi aku..
n memang nampak la ciri-ciri bayi lelaki..
Thanx God..
yg penting my baby was healthy in there...


Skang aku dah rase tak sabar menanti saat kelahiran my baby..
Alif..nama yg aku dan suami pilih utk bakal anak lelaki kami..
semoga Alif lahir sihat walafiat
n menjadi anak yg soleh..
hanya tinggal 3 bulan lebih saja lagik..
n semoga..semuanya selamat dengan izinNya..Aminnn...




2 comments:

  1. tunggu kak jue lahirkan baby...nanti amek gamba baby bbanyak...:)

    boleh tau boy ke gurl...

    ReplyDelete
  2. jue..mdm lulu doakan semoga semuanye baik2 belaka ok..jg diri elok2 kk

    ReplyDelete