Pengikut Setia

Wednesday, 30 September 2009

Beringatlah!!

Tadi..dalam lebih kurang kul 6.30 petang gitu..
sewaktu aku tgh landing baek on my sofa..
aku terasa cam berayun semacam...mase tu adik aku tgh berbaring canteeekkkk kat depan tv..
.aku x pikir panjang..yg bermain difikiran...."peningnye pale"...
but tetibe adik aku bersore.."eyhh..rase cam bangunan bergoyang lah long..along rase x??"
..soklan adik td membuatkan aku tercuak seketika..
maknenya ayunan yg ku rasekan td bukanlah kerana aku nie pening tp..
mmg berlaku sumting..cuak aku makin menjadik2 bile tetibe adik aku dapat sms dari bf die
yg duk di apartment blok bersebelahan yg mengatakan
"ade gegaran berlaku..jika berlaku gegaran lagi dalam tempoh terdekat nie..
sile keluar n turun dari umah,semua org di blok nie dah pun kecoh pasal gegaran td..."
...uisehhhhh..betolla..ade gegaran..
ape aku nak wat nie..???!!..ekceli mmg aku dalam keadaan yg panic teramat dat time..
aku terus amik hp n dail my hubby punyer number..
"awk,,jgn balik lewat taw..td ade berlaku earthquake..
n kat umah kite terasa gegaran..better u come home before sumting bad happen"..
(cam siotttt je speaking LONDON)
my hubby pun agaknye lepas aku kol tu terus gegas balik la kut..
sebab dalam kul 7.15 gtu die dah smpi umah..
mase tu aku n adik tgh sedap layan astro..
"awak ni..wat suspen ajela..sy punyela kelam kabut balik riso kut jadi pape..
td cakap ngalahkan bangunan dah nak roboh..
alih2 sy balik..sedapnye tgk awak landing depan tv ekk...."
aku hanye mampu tersengih..
nampak sgt ke CUAK kan aku dah nyusahkan my hubby..
apepun keadaan dah pun terkawal..gegaran tidak berulang ..
aku bersyukur sgt2 sbb takde benda yg tak diingini terjadi..
mase kejadian td..dalam ati aku tak henti2 berdoa..
semoga Allah panjangkan usia aku n selamatkanlah seluruh ahli keluarga
dan sahabat handai aku ..tak kira duk kat mane sekalipun..
moga dijauhkan dari segala bencana..
n paling penting..aku doakan kandungan aku..
aku sgt2 berdoa agar aku diberi peluang utk menikmati
saat2 indah idup bergelar ibu..
.....
wlubgmanapun..semoga kejadian gegaran td
dapat memberi peringatan kepada seluruh umat manusia...
beringatlah n bersiap sedialah utk menghadapi sebarang kemungkinan..
ajal maut di tangan tuhan..amal maaruf nahi mungkar..
beribadat dan beramal lah kite umpama kite akan mati di keesokan hari..
nescaya kite akan sentiasa hidup dalam keadaan bersiap sedia utk menghadapi MATI..
(SUBHANALLAH!!..Peringatan ini utk semua dan untuk diri aku sendiri....)
.....



3 comments:

  1. ye la kak jue. peringatan kat diri sendiri.

    semalam, kawan2 rase gegaran, tp qila tak rase.

    ReplyDelete
  2. u duk p16 kn??
    ai duk p14..tingkat 15..
    gegor dier...bisa luruh jantung..
    gegas turun..spender pn xsmpat sauk..hahahahahaha
    takut...

    ReplyDelete
  3. aii duk P18 la yang..betol2 blakang opis aii..duk tingkat 4 jer..tp still terasa la jugak gegar tue..syukur nothing bad happened..

    ReplyDelete