Pengikut Setia

Monday, 15 June 2009

Siapa Yg Bersalah???

Muke Tension...


aku nak share dgn korang ttg sesuatu perkara yg aku agak musykil..hope kemusykilan aku akan terjawab dgn bantuan kawan2 ku semua...

aku cume nak share 1 cerita dgn korang sumer..kisah sepasang suami isteri..yg bersatu atas dasar cinta same cinta...n direstui keluarga...tp menghadapi masalah komunikasi yg terlampau..boleh dikira terlampau la jgk ..ahakssss..

sahabat aku nie.....Lea(bkn name sbnr) dan suaminya , Boy ( jgk bukan name sbnr ) telah bersama sbg suami isteri hampir stgh tahun. hubungan mereka oke pada permulaannya...
saling sayang menyayangi antara satu sama lain..Lea sgt2 syg pada Boy..begitu jugak Boy...

namun sejak usia perkahwinan mereka masuk 5-6 bulan..mereka sering berselisih pendapat..
Lea nie sorang yg manja..die sentiasa mahukan Boy ada dgnnya dan sentiasa memahami dirinya seadanya....Boy pulak sorang yg agak tak romantik...yg agak ego n sering jgk tidak mahu mengakui kesilapannya...setiap kali perselisihan faham terjadik..Lea la yg akan cuba utk mengalah..n kadang2..ade jgk Boy yg mengalah..entahla..aku pun tak taw nak cite macam mane situasi kisah kawan aku ini..pening2....huhuhu..

ade satu minggu tue..Boy berperangai pelik..dari seorang yg byk cakap..Boy jadik pendiam..balik2 umah...die mendiamkan diri ajer...berborak dgn Lea pun die takmo..puas Lea bertanya..tp die hanya jawab dgn gelengan or anggukkan ajer..sehingga membuatkan Lea rimas dgn sikap aneh Boy..( bukan Lea ajer..kalo aku pun aku Pelik..)..puas Lea mendesak Boy utk berterus terang ttg masalahnye pada Lea..tp Boy tetap membisu..sehinggalah 2-3 ari kemudian..barulah Boy memulakan bicara dgn Lea...Lea menarik nafas lega wlupun persoalan ttg sikap Boy tempohari belum terjawab...

Lea sangkakan sumenya sudah kembali pulih...tp...sbnrnya tidak..seminggu kemudian..Boy buat perangai lagik..citenya bunyik macam kelakar..tp sbg seorang isteri..aku memahami..benda nie kecik jer...tp xleh la diamalkan slalu..memang memudaratkan...hoho

satu hari...si Boy nie keluar dgn kawannya dari tghari sehingga lewat petang..Lea mase tue tgh tak sihat....so die mengharapkan Boy ade dirumah temankan die..tp Boy takde...petang tue, bile Boy balik...Boy terus adap TV men PS2...sejak dr die smpi umah ptg tue sehinggalah pukul 8.45mlm baru la die benti men PS tue..lebey kurang camtu la Lea cite kat aku..pastu..dalam kul 9mlm..Boy keluar lagik..kali ni pergi men futsal pulak dgn kwn2nya..Boy ade ajak Lea(ajak2 ayam sbb nak amik ati)..die tahu Lea sudah terasa hati..tp Lea menolak sbb die kurang sihat...so Boy pun keluar jugak wlupun die dah taw yg Lea tue tak sihat..macam tak bersalah jer mamat tue...huhuhu

Lea pun duk la terconggok sowang2 kat umah die...yelah..anak pn xde lagik..duk sowang2 la kat umah..mmg la bosang giler vavi...btoll tak..??..xlama lepas tue..dalam kul 11.00 Boy balik dr futsal..die mandi2 kemudian die leh lak bitau si Lea yg die nak keluar lagik...katenya nak pergi antar adik die ke rumah seorang kawannya yg lain..mase tu jam dah kul 11.30mlm..ape lagi Lea pun menyirap lah.....laki die lansung tak lekat kat umah..nak2 die tgh tak sihat...(aku pun geram gak nie....) Lea benarkan Boy kuar dgn syarat Boy kene balik sblm jam 2 pagi..sbb Boy ade bgtaw yg die bercadang nak lepak2 skjp kat umah membernya tue..almaklumlah..lame tak jumpe..Chittttt!!! Porrrahhhh...kawan2 pulak yg dulu di pikirkan...geram plak aku..

Lea pun ..malas nak pikir byk2..die pun masuk bilik tido..hatinya panas berbara... laki die wat macam die tak wujud jer kat umah tue..die memang terkilan sgt2...dalam kul 2.30 Lea terjaga dari lenanya..laki die takde disblhnya...mgkin hatinya tak tenang utk tido memandangkan lakinya tiada dirumah..tu sbb die terjaga...Lea pun keluar ke ruang tamu...dilihatnya Boy sedang mengadap PS2...lega hatinya..lakinya dah balik..tp hati Lea ttp sakit....dah lah lakinya asik keluar masuk ajer dari rumah..bile dh ade di rumah..PS2 tu pulaklah yg diadapnye...jd apegunenya Lea sbg isteri dirumah tue..??utk jadik patung???..ke utk jadik tunggul..??




so rase2 korangla..dalam hal nie..sape yg bersalah...Lea or Boy???


tolong2 kawan2ku..bagi pendapat sket...hehehe





11 comments:

  1. dida rase sis..c lea and c boy tu kene berbincang baik2...kene slow talk ar..sorang kene ar mengalah demi kebaikan..

    ReplyDelete
  2. mcm citer akak je dik..haha..
    sedih pun ade, sian pun ade..sume tu akak dah rase, ape yg diDa_LittLeBaby komen tu ade betulnye, kena slowtalk, ckp dari hati ke hati,mane x puas hati bagitau terus-terang, jgn pendam2 nnti lame2 jd gunung berapi kebabom! ape pun x dpt..lgpun usia perkahwinan masih baru..buang yg keroh, amik yg jernih, kalo x leh gak, mintak campur tangan family kedua2 belah pihak ok..

    ReplyDelete
  3. tp kalo asik pompuan je mengalah..xleh gak dida..
    nanti kene pijak pale..

    ReplyDelete
  4. ssh nak ckp kak sape slh..dlm hal rumah tangga ni takleh nak wat mcm boy tu..sb dh hidup sesama knla bincang leklok...sb dah hidup sm2..takleh nak wat mcm bujang, mayb lea de wat slh n die tak pasan, pastu si boy plak taknk ckp terus terang..itu yg jd mslh...boleh jd jugak siboy tu yg slh...the bes way face to face bincang leklok..tu jer

    ReplyDelete
  5. tu la tue..
    bile si Lea tanye si Boy..Boy tue byk mengelak..takmo share masalah..
    kesian lak kat Lea tue..

    ReplyDelete
  6. laki mana suke cakap mende2 perasaan ni..kalu die diam x usah dipaksa...bawak bincang, laki ni simple je pemikiran

    ReplyDelete
  7. hmmm..kena taulah pe problem diorang dulu baru tau apa nk ckp.kan?
    ;)

    ReplyDelete
  8. memang ar sis lau asyik mengalah je kan..tapi lau husband dier mcm melampau i batas da...si isteri harus tetap pendirian ar..ckp tegas..berusaha tuk memperbaiki perhubungan act tiada erti pijak kepala sis..tapi if dier buat perangai yang tak semengah mayb ar pijak kepala contoh lainla si husband tadi ade pompuan lain..tapi if tak tak slah tolak ansur...atas niat sis..if niat si isteri nak pulih kan keadaan tak de istilah pijak kepala..cumenya if si isteri nak bagi pengajaran kepada si husbnd leh juga la buat yang tegas seklai..hahahhah!!

    wah mcm ku ade pengalaman je..hahhah!!

    ReplyDelete
  9. Tu la tu..
    Puan dida dah bape puluh tahun ekkk jadik seorang isteri...

    muahahaha...

    ReplyDelete
  10. maahhahahhaha....

    tu la sis...

    haiya...

    tak pe2...

    beruasha ke arah jadiisteri yang solehah..

    bakal2..

    tapi bile erk??

    hahhahah!!

    stop talking about marriage!!
    okai..
    done!!

    ReplyDelete