Pengikut Setia

Tuesday, 3 March 2009

Insaf..

Hehehe...hye all...sowi coz aku da lebih 5 ari tak update blog aku nie...ekceli aku g kusus..from last thursday..n petang smlm baru abesss...fuhhhh!!!!...penat seyh....rase cam bateri yg dah nak "kong" but..i really enjoy wif diz course...hahaha..pelikkan..tp itulah kenyataannya...excited dalam "kong"..hahaha

mase aku mule2 sampai kat kem tue..timbul seribu juta satu ratus persoalan dibenakku..ape yg aku bakal hadapi disini...??semuanya baru n terlalu asing bagi aku....mujurlah ade lagik seorang teman yg same2 berkursus dgn aku..xde la aku cuak ubi sgt kan..hehehe...

mase mule2 aku jejakkan kaki aku kat dalam bilik asrama tu..aku teringat lak zaman2 aku jadik student kt UiTM n Poly dulu...rase cam jadik student blik siottt....ofkos la aku jadik student kat sini bcoz...tujuan aku ke sini pun utk belajar sumting yg spatutnya aku dah lama tahu sejak aku lahir sebagai warganegara Malaysia nie..nak taw kusus ape yg aku ikuti kali ni??...Kursus Biro Tata Negara..n dalam erti kata yg lain..BTN...kalo dah namanye Tatanegara..ofkos la segalanya mengenai negara..

aku di sini dilatih supaya menjadi seorang yg berdisiplin n cintakan negara..nasib la aku nie memang seorang yg SYMP..so aku xde masalah utk mengikuti segala arahan dari setiap jurulatih yg organize kusus nie..stakat nak suh aku bagun seawal 5 pg utk solat berjemaah di surau,suh aku kawad kaki,masuk utan keluar utan ,lari jarak jauh...aku oke je..cumenye bile mase tu terlalu padat dgn xtvt smpi makan n tido jadik tak sempurna..kadang2..tergugat jgk disiplin aku...Syukurlah..nothing happened...n aku masih lagik gagah berdiri sehinggalah ke hari terakhir...and akhirnya aku syahid a.k.a tumbang stlh bateri aku btol2 "kong" kat umah aku sdiri ..hehehe..

Ape yg aku nak cite kan ttg kusus nie..stlh 5 hari aku berada dalam kehidupan yg penuh dgn protokol..belajar mengenai tanah air tercinta..barulah aku sedar yg selama ini aku terlalu alpa dgn ape yg telah dikurniakan kepada aku dan seluruh rakyat malaysia nie..aku menikmati segala kesenangan,kemudahan dan kebahagiaan tanpa penah mengambil tahu dari mana datangnya keselesaan idup yg aku kecapi skang ini..n adakah keselesaan ini akan terus kekal hingga ke generasi2 aku yg akan datang..atau...???

melihatkan ape yg terjadi di negara luar...kehancuran dan keruntuhan masyarakat membuatkan aku sebak!!.
aku merasa sgt3 bertuah dilahirkan di bumi yg merdeka ini..wlupun ade beberapa insiden2 yg menyerupai apa yg berlaku di negara luar..namun negara kita ini masih mampu menanganinya dgn bijak..syukurlah...n aku terpikir kenapa dalam kerukunan negara kita ini..masih ade lagi manusia yg mahu bertelagah n bergaduh sesama sendiri..kenapa masih tak mahu memerdekakan diri sendiri..

and impak yg paling maksima yg aku dapat semasa menjalani kusus ini..aku yg dari zaman skool dulu tak minat lansung ttg sejarah...mula mencintai sejarah dan sudah mampu berfikir secara logikal ttg pro n kontra ..n rentetan dari ulang tayang filem Hati Malaya serta beberapa perbincangan dan perbahasan yg aku sertai semasa LDK..membuatkan hati aku bertambah bersemangat..n membuatkan aku menjadi INSAF!!!...di hari sebelum bergerak ke tempat kusus..

aku n jah..di hari pertama kursus..

2 comments:

  1. kak ju. akis x g lg taw btn. alamak...mcm insaf gak baca ni. hehehe.

    ReplyDelete
  2. marilah mendaftar sbg pemilih n turun mengundi..ooo yehhh...hhihi...

    ReplyDelete