Bahan2 kulit/Crust:
- 500gm tepung gandum
- 1 1/2 cawan marjerin
- 2 1/2 sudu besar gula icing (80gm)
- 2 biji telur
- 1 cawan susu cair
- 4 biji telur
- 1 cawan gula
- 1 cawan air biasa
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1/2 sudu teh vanila esen
- sedikit pewarna kuning
**gaul semua adunan kastard hingga sebati.
cara buat:1. Kulit:
- gaul semua bahan kecuali telur
- kemudian masukkan telur dan gaul rata
- canai 1/2cm,terap bulat dan letak kulit tart acuan mangkuk kecil yang sudah disapu mentega/marjerin
- tekan guna garfu untuk hilangkan gelembung
- bakar lebih kurang 10 minit
- keluarkan dan tuang adunan kastard telur kemudian bakar lagi dalam oven dgn suhu 180'c selama 5-10 minit atau sehingga custard telur masak.
- sejukkan dan hidang
No comments:
Post a Comment