Pengikut Setia

Tuesday, 1 March 2011

Tutorial utk tepek Nuffnang di belog..

Entry nie i dedicate khas buat Pn. Fahreen Fredo..
.
.
.
:: Step 1 ::
sile login di nuffnang
**pastikan belog anda telah pun di linkkan dgn akaun nuffnang anda..
untuk link kan blog anda dgn akaun nuffnang..
sile klik ke blog manager (seperti dlm gambar di bawah)
(sile klik gambar utk tumbesaran :) )
.
.
setelah berjaya linkkan belog anda dgn akaun nuffnang
.
.
sile ke :: STEP 2 ::
klik di link yg diberikan dibawah page tersebut yg mana tertulis
--->After adding your blog, go to http://www.nuffnang.com.my/blogger/add-ads to get your blog code <---
.
.
.
V
bila dah masuk di page seperti di atas..
highlight/copy jer mane2 code html yg diberikan ikut suke hati anda
**kat tepi tue ade contoh2 AD Placement semudah A B C
pilih je bahagian mane anda nak tepek di belog anda..
.
.
.
lepas tue..masuk ke :: Step 3 ::
pegi ke belog anda..
klik kat bahagian "DESIGN"
maka akan keluarlah page seperti gambar di bawah nie..
.
.
.
.
V
then Anda sila klik dekat ADD A GADGET yg ade kat sidebar tue..
lepas klik situ.. mesti kuar mendalah yg macam kat gambar bawah ni plak..kan...
.
.
.
V
ni :: Step 4 ::
kat sini anda sila pilih HTML/Javascript
tekan button + tue..
then pasti akan kuar mendalah kat bawah nie plak..
.
.
.
V
:: Step 5 ::

bile dah kuar yg kat atas nie.. sile tepek je code yg anda dah copy kat page nuffnang td..
ha.. nanti bile dah paste kat sini..
terus tekan SAVE..
bile dah save...anda bleh lah VIEW blog anda.. tunggu dalam beberapa ketika..
pasti Iklan Nuffnang akan muncul.. :)




** selamat mencuba...
p/s:: nie 1st time wat tuto..
so mmg agak hancusss sket..
harap2 leyh paham lah..
kalo tak paham sile komen...
nnt i terangkan lagik dg sebaik mungkin..
;)

2 comments:

  1. wohooo thank u so much!

    da buat da.. mintak2 jalan ah duitnye.. ehehehe

    dapat duit, nanti kite belanje ekkk :D

    ReplyDelete
  2. dulu blogger from perak yg buatkan nuffnang nurul ni nurul mmg tak reti hehe

    ReplyDelete