Pengikut Setia

Thursday, 27 January 2011

Anak kau.. tak same dgn anak aku..ok!!

Pening pale betol lah nak melayan manusia2 macam nie..
tak penah senang dgn kelebihan org lain..
kadang2 kekurangan org lain pun die masih nak pertikaikan..
macam dah xde keje lain.. kan??
ade seorang hamba Allah nie..
ibu kepada seorang anak lelaki..
usia anak die dalam lingkungan 1-2 thn (kalo tak silap)
katenya.. anak die wlupun dah nak dekat umo 2 thn..
tp berat baru dalam 8kg ++ (agak skinny utk baby seusia itu pada aku lah)
die tanya aku.. "anak ko bape bulan..??)
aku cakap lah.. "10 bln"
" baru 10 bulan? apasal die GEMUK??dh nmpk macam lebih tua dari nak aku jer"..
" anak ko kulit GELAP ekk?? tak macam ko dgn laki ko.. korang kulit cerah"
" anak ko PANJANG kan?? aku tgk ko dgn laki ko.. kemetot jer" (kuang asamboi)
" anak ko minum susu ape ekk?? semangat badan die??" (dutch lady jer kowt)
" Dutch Lady jer?.. anak aku ,aku bagi minum Mamil Gold,
MAHAL tue ..dekat 100 .. tp anak aku tak debab2 pun cam anak ko"
( ape kaitan minum susu mahal & susu murah dgn kenaikan berat badan baby?)
" anak ko dah pandai ape dah??" ( baru panjat memanjat.. n melasak jer)
" anak aku mase 10 bulan dah leyh berjalan dah.. gigi pun dah tumbuh byk" (ade aku kesah)
dan adelah beberapa soklan yg mmg sgt bangang yg die bagi kat aku..
bleyh ke die cakap camtu?? agak2.. patut ker??
die tanye lagik " berat anak ko dah bape skang? "
aku ckp lagik.. "9kg++ "
lagik sekali die sound " ish tue bukan dah OBES ke utk baby umo die??"
tak agak2 die susun ayat.. cantik sgt..
doc yg check anak aku pun tak cakap anak aku obes..
ko leyh cakap camtu..hanya dgn membandingkan anak aku dgn anak ko..
senang betol ko predict anak org..kan??
to yg berkenaan( kalo ko bacalah entry nie kan)..
sile jangan salahkan anak aku kalo anak ko yg tak membesar seperti sepatutnya
setiap baby perkembangan die lain-lain..
ko xleh lah nak samekan anak ko dgn anak org lain gune air liur basi ko jer beb..
kalo ko tanye doc pun.. doc pun takde jawapan yg specific
so terimalah kenyataan seadaanya..
saiz badan anak, berat badan anak, warna kulit anak or ape yg die dah pandai
tak same antara satu anak dgn anak yg lain..
(
aku tawlah anak ko selim..anak ko putih.. anak ko cepat pandai berjalan dan tumbuh gigi berbanding dgn anak aku(jer)..tp ko kene ingat ade ramai lagik baby yg lebih advance dari anak ko..so takyah lah nak berlagak sgt..ok bebeh. )
^____*
**mencik dgn org yg ske kritik org lain nie
sesedap mulut die jer..

8 comments:

  1. i pun tak suker nyah...
    menci orang banding2 gitu..
    len budak len cara besar dier...
    anak i baru 9 bulan dah 9kg >...so???? tapi bukan obes okkay..
    ko lantak kan aje...org cmtu mmg rasa dier je yg besss...:P

    ReplyDelete
  2. tu arr pasal nokk..
    tu baru aku kate berat anak aku 9kg++..die tak taw plak tu berat anak aku yg susut lepas kene demam teruk 2 minggu.. kalo aku cakap berat anak aku mase 8 bulan aritu dah 10kg.. mau die kate anak aku ade penyakit ke ape ker..
    yg anak die dah dekat 2 tahun baru 8kg.. kurus cekeding tu sihat sgt lah yer..??
    ape lah org camtu kan..
    takleh tgk org lain senang.. mencikkk..

    ReplyDelete
  3. kuang asem boi punye org...jgn dilayan org camtu...nampak sgt jeles kan..

    ReplyDelete
  4. tu lah mar..geram kan dgn org2 camni..dengki banyak sgt.. :)

    ReplyDelete
  5. tu name nye sengal a.k.a bodoh x bertempat...tp ibu sabar je..mummy tgk aliff tu ok je...die jeles kot dgn perkembangan anak die...biasalah typical malay x leh nak kata ape..mcm mummy nye entry hr tu la.....sgt2 x pandai jaga hati orang lain..

    ReplyDelete
  6. org2 mmg cmtu...x penah puas hati...padahal dia dengki ngan kecomelan alif tu...jue sabo k.....pja pn mmg nyampah ngan org cmni....sbb mmg slalu kena gak ngan golongan org yg x berperikemanusiaan ni...huhuhuhu

    ReplyDelete
  7. same la aydan tu pun..asek kene tegur je..maleh dah nak amek pot..salu ckp asalkan die sehat dah laa..7 bulan nak dekat 10kg ok..doc kate ok as long tinggi pun naik same xpe la..

    ReplyDelete
  8. org sure akan geram kt bebudak yg chubby. bkn bdk kurus melidi mcm ank dia

    ReplyDelete