Pengikut Setia

Tuesday, 25 January 2011

10 Month Check Up Updates

Pagi td.. aku n asbenku..
kami same2 x masuk opis..
kerana ape..?? kerana nak uruskan hal anak teruna kami sorang tue..
arini 25hb Januari.. Alif ade appointment dgn doc kul 9 pg..
check up for 10 month.,,
as usual.. sblm bgerak ke klinik..
aku kena siapkan beg Alif nak ke skool dulu..
nnt senang lepas balik klinik terus g skool..
si ayah duk melayan anak sementara tunggu ibu siap...
agak2 dalam kul 8.45pg barulah kami terhegeh2 kuar umah..
(klinik dgn umah dekat je.. dalam 15minit dah smpi..)
smpi kat klinik dalam kul 9pg..sgt sharp bukan??
kami tak suke mungkir janji.. chewahhhh!!
tp malangnya.. masih ramai lagik pesakit2 yg sedang menunggu giliran..
so wlupun datang dgn temujanji..
beratur.. tetap kene beratur
dan alhamdulillah.. kami hanya menunggu hanya dalam 15 minit shj..
lepastu kami kene Q kat depan bilik doc plak..
( still menunggu dan terus menunggu)
klinik gomen..macam biasalah.. servis agak slow ..
panggil nombor pun random jer..
sampai aku kene scan 2 kali kad Q tue sbb scan yg 1st tak masuk..
salah aku ker salah scan tue ekk??.. ahh abaikan..
dekat sejam lebih kami duk melangut kat luar bilik doc..
smpi my asben dah nak terlelap di buatnya..
si hero plak tak duk diam..
arini die tak berapa nak behave.. dunno y?
nak memanjat aje kejenya.. smpi ibu ni terpaksa kontrol cun
sbb si anak dah tarik tudung ibu smpi nak tercabut dr kepala..
bile smpi giliran kami.. aku pun masuklah ke dalam mengadap doc..
prosedur seperti biasa.. timbang dan ukur..
dan disoal siasat utk beberapa perkara..
tak sampai 10 minit pun.. tp menunggu nak jumpe doc
makan 1-2 jam.. wat de waste..
so now kite terus ke keuptusan check up..



Berat : 9.2kg ( turun 750gm dari berat asal iaitu 9.95kg)
Tinggi : 80cm ( naik 5cm dari tinggi mase 8 bln iaitu 75cm)



Lain2 perkembangan Alif di usia 10 bln





  • merangkak dah laju
  • dah pandai nak melambai2 tangan
  • dah pandai nk tepuk2 tangan
  • dah pandai berdiri dan duduk sendiri..
  • dah pandai memanjat sofa,dinding & mane2 tempat yg leyh di panjat.
  • dah paham & leyh respon bile kene marah..
  • dah leyh menyahut gune bahasa die bile dipanggil
  • pandai minum gune gelas.. tp tak pandai lagik gune straw..
  • gigi masih lum tumbuh..
  • dah pandai nak tunjuk2 gune jari..
  • dah paham beberapa patah perkataan..
  • kalo kite sebut fish.. die pandang kat aquarium.
  • kalo sebut bird.. die pandang kat atas langit(outdoor)
  • kalo sebut car.. di pandang kat jalan.. kadang2 die pun sebut same.. "ka
  • dah leyh sebut "yah" for ayah.."bu" for ibu.. but selalunye die akan sebut mama.. :(
  • dah pandai nak merajuk2..
  • dah pandai nak meragam tunjuk pangai smpai melentik2 badan..

sebelum g klinik

balik dari klinik (masih melekat lagik cap di kepala)

kepenatan lepas balikd ari check up.. :)

** harap2 selera makan Alif akan kembali pulih seperti dulu

supaya die leyh gain weight dgn lebih baik..

susah ati tgk berat badan anak menurun & susut badan..

but btol cakap doc,..yg penting anak sihat..


No comments:

Post a Comment